Malzemeler
Hamur İçin Malzemeler:
- 1 su bardağı süt (ılık)
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 yumurta (akı hamura, sarısı üzerine sürmek için)
- 1 paket instant maya (veya yarım paket yaş maya)
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Aldığı kadar un
İç Harç İçin Malzemeler:
- 1 su bardağı beyaz peynir (rendelenmiş veya ezilmiş)
- Yarım su bardağı lor peyniri (isteğe bağlı)
- Yarım demet taze soğan (isteğe bağlı)
- 1 çay bardağı sıvı yağ
Üzeri İçin Malzemeler:
- Yumurta sarısı
- Susam veya çörek otu
Tarifin Yapılışı
1. Hamurun Hazırlanması:
- Ilık süt, yoğurt, sıvı yağ, yumurta akı, maya, şeker ve tuzu geniş bir kaba alın.
- Yavaşça un ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun.
- Hamuru örtü ile kapatıp, üzerine temiz bir bez örterek mayalanmaya bırakın. Hamurun iki katına çıkması için yaklaşık 1 saat kadar bekleyin.
2. İç Harcın Hazırlanması:
- Beyaz peyniri rendeleyin veya ezin.
- Taze soğanları ince doğrayın (isteğe bağlı).
- Rendelediğiniz peynir, lor peyniri ve taze soğanları bir kaba alın.
- Sıvı yağı ekleyip karıştırın.
3. Açma Ketelerin Şekillendirilmesi:
- Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.
- Her parçayı merdane veya el yardımıyla açarak ortasına iç harçtan koyun.
- Hamurun kenarlarını kapatıp yuvarlak bir şekil verin.
- Şekillendirilen açma keteleri yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı olarak yerleştirin.
4. Üzerinin Hazırlanması ve Pişirme:
- Yumurta sarısını çırpın.
- Hazırladığınız yumurta sarısını açma ketelerin üzerine sürün.
- Susam veya çörek otu serperek önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin.
Tarif İle İlgili Notlar
- İsteğe bağlı olarak iç harca farklı malzemeler ekleyebilirsiniz.
- Hamuru mayalanırken üzerini örtmek, hamurun daha iyi kabarmasını sağlar.
- Açma ketelerin üzerine sürülen yumurta sarısı, kızartma esnasında güzel bir renk verir.
Bu lezzetli Malatya usulü açma kete tarifi ile kahvaltılarınıza veya çay saatlerinize keyif katabilirsiniz. Afiyet olsun!